Konferencia hodnotila aktivity roka Cyrila a Metoda

03.10.2013 Trnava


Trnava (TASR) – Aktivity pri príležitosti 1150. výročia príchodu vierozvestcov na územie dnešného Slovenska hodnotila dnes v Trnave konferencia Odkaz vierozvestcov Cyrila a Metoda dnešku. Pripravila ju krajská samospráva spolu s Trnavskou univerzitou, Univerzitou sv. Cyrila a Metoda v Trnave a Maticou slovenskou ako súčasť dnešného Dňa Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Do programu organizátori zaradili aj odhalenie pamätnej tabule k 1150. výročiu príchodu solúnskych bratov na budove Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave a odovzdávanie čestných občianstiev osobnostiam, ktoré sú spojené životom alebo prácou s trnavským regiónom.

Konferenciu otvoril predseda TTSK Tibor Mikuš, ktorý skonštatoval, že región si výročie pripomenul dôstojným spôsobom.

Na podujatí v zrkadlovej sále trnavského divadla, ako informoval Ivan Krajčovič z oddelenia styku s verejnosťou TTSK, vystúpili predstavitelia usporiadateľských inštitúcií, vo svojich príspevkoch reflektovali prínos odkazu Cyrila a Metoda. Historik Matúš Kučera prednášal na tému Veľká Morava medzi východom a západom, riaditeľ Poštovej filatelistickej služby Slovenskej pošty Martin Vančo hovoril o podobizniach sv. Cyrila a Metoda na platidlách a poštových ceninách Slovenskej republiky a kňaz Pavol Zemko o oživení tradícií. "Účastníci sa zhodli, že hlavný zmysel misie vierozvestcov Cyrila a Metoda je v zjednotení kresťanov v duchu byzantskej kresťanskej tradície. Cyril a Metod svojou misiou položili základy slovanskej kultúry. Spomínajú sa v preambule Ústavy Slovenskej republiky, na Slovensku je im zasvätených takmer 80 kostolov. Ich meno nesú tri univerzity v Trnave, Skopje a Veľkom Tarnove, ako aj ďalšie inštitúcie. Cyrilo-metodská tradícia na začiatku 21. storočia nie je iba spomienkou na históriu. Už len počet akcií uskutočnených v Trnavskom samosprávnom kraji v rokoch 2012 a 2013, kedy sme si pripomenuli 1150. výročie príchodu vierozvestcov na naše územie, svedčí o tom, že vzrástol záujem najmä našich detí a mládeže o našu históriu," informoval Krajčovič.
 

Vyberte región